Gezonde school

Eten en drinken.

Onze school onderschrijft de uitgangspunten van de Gezonde School.

Kinderen en ouders zullen we zoveel mogelijk stimuleren om gezond te eten en een gezonde leefstijl na te streven. Voor wat betreft het pauze beleid is er school-breed afgesproken om in de ochtend pauze uitsluitend fruit te eten en water te drinken. In de middag pauze adviseren wij u de kinderen naast vezelrijk brood ook bv. noten of een groene salade mee te geven en een gezonde drank. Volkorenbrood of bruinbrood, besmeerd met zachte halvarine of margarine uit een kuipje. Eventueel als variatie: volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol. Geschikt beleg voor in het trommeltje is beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse en light zuivelspread. Notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als beleg en voor erbij. Een gezonde drank kan naast water ook een caloriearm smaakjes water zijn of magere melk.

Als school doen we jaarlijks mee met een aantal activiteiten op het gebied van voeding. De week van de gezonde pauze hap, de smaaklessen van “Ik eet het beter “ zijn daar een voorbeeld van. Ook het nationaal schoolontbijt maakt jaarlijks onderdeel uit van het programma. Om de leerlingen meer bewust te maken van hoe ons voedsel groeit, worden er lessen gegeven waarbij het zaaien, kweken en oogsten van groenten en fruit centraal staat. Zo leren we met zijn allen hoe ons voedsel ook op een duurzame manier kan worden gekweekt. De bereiding van voedsel heeft hierbij ook de aandacht. Er wordt gebruikt gemaakt van een indoor teelt systeem de GrowWizzKid. Waterdrinken kunnen de leerlingen buiten op het schoolplein onbeperkt doen. Er is hiervoor een speciaal watertappunt aanwezig. Wanneer uw kind jarig is en trakteert op school, willen we u vragen om een gezonde traktatie mee te geven. Ideeën voor een gezonde traktatie en gezonde tussendoortjes kunt u hier vinden: www.gezondtrakteren.nl.
Een gezonde geest in een gezond lichaam veronderstelt onder andere zorg voor het gewicht van de kinderen en een goed onderhouden gebit. Dit is primair de verantwoordelijkheid van de ouders.(Tandwiel en consulatie bureau)